Vegansk laks i Danmark – myte eller virkelighed?

Vegansk laks i Danmark er ikke længere en fantasi – men heller ikke et fast indslag i supermarkedernes hylder. Der er tale om plantebaserede alternativer, som efterligner smag, tekstur og udseende af rigtig laks. De dukker op hos enkelte forhandlere og restauranter, men udbuddet er ujævnt. Produktet findes, men det kræver lidt jagt at finde det. Her får du et overblik over, hvor du kan købe vegansk laks, og hvordan du kan lave den selv.

Hvad sælges som “vegansk laks”?

Markedet kan groft opdeles i to typer produkter:

inspired by salmon
shop-revo-foods.com

Efterspørgslen drives i høj grad af restauranter med veganske retter. I København kan man nemt finde sushi-steder med veganske ruller og nigiri. “Fisken” her kan være alt fra marinerede grøntsager til industrielle alternativer. Dog er det stadig sjældent at finde rene “lakse-retter” på menuen fast.

Hvordan er reglerne for mærkning?

På EU-niveau findes der ingen forbud mod at bruge ordet “laks” sammen med “vegansk”, så længe der ikke foreligger en officiel definition i national lovgivning. EU-Domstolen afgjorde i 2024, at medlemslandene ikke må forbyde brugen af “kødlignende” eller “fiskelignende” betegnelser på plantebaserede produkter uden en klar juridisk ramme. I 2025 drøftes dog skærpede retningslinjer for plantebaserede “skaldyrs-” og “fiskeprodukter”, så forbrugerne tydeligt kan skelne. I Danmark er der dog ingen generel begrænsning på udtrykket “vegansk laks”.

Hvor kan man finde vegansk laks i Danmark?

Det kan kræve lidt tålmodighed. Nogle supermarkeder har plantebaserede “fiskealternativer”, men specifikt “vegansk laks” findes oftest via:

Udvalget er stadig begrænset, men trenden vokser. Produkterne kommer i små partier, forsvinder, og dukker op igen – men efterspørgslen stiger støt.

Fordele og ulemper ved vegansk laks

Vurdering

Bør man kalde det “laks”? Måske ikke. Selve ordet skaber debat. Men forbrugerne har brug for at vide, at produktet netop efterligner laks og ikke bare “fisk”. Udtrykket “Inspired by Salmon” virker som en god balance – ærligt og gennemsigtigt.

Hjemmelavet vegansk laks af tofu (efter inspiration fra Nora Taylor)

En enkel måde at skabe “lakse-skiver” med mild røgsmag og struktur. Opskriften er tilpasset, så den er kort og nem at følge.

tofu laks
noracooks.com

Ingredienser (ca. 4 portioner)

Sauce: 110 g vegansk mayo, 1 spsk hakket dild, 1 tsk citronskal, 2 spsk citronsaft, ½ tsk hvidløgspulver, lidt salt og peber.

Fremgangsmåde

Tip: Skiverne holder 3–4 dage i køleskab. Frysning ændrer dog strukturen.

Ekstra opskrift: Gulerodslaks med nori og røgsmag

opskrift på vegansk laks

Ingredienser (4–6 portioner)

Sådan gør du

Serveringsidéer

Opbevaring og tips

Konklusion

Vegansk laks findes i Danmark – omend i begrænset omfang. Produkterne kommer især fra europæiske producenter og enkelte restauranter. Reglerne omkring mærkning er stadig åbne, men debatten fortsætter. Udbuddet vokser langsomt men støt. Vil man have hurtig middag, fungerer tofu- eller gulerodsudgaven fint. Vil man tættere på “ægte fisk”, kan man prøve de nye mycoprotein-fileter og sashimi-blokke, som allerede er på vej ind i danske butikker.